Skip navigation

NL | FR


1 op de 4 Belgen kampt met reëel slaapprobleem

1 op de 4 Belgen kampt met reëel slaapprobleem

Meer dan drie keer per week moeilijk inslapen, problemen met doorslapen na 's nachts wakker te worden, simpelweg te vroeg wakker worden of veel te weinig uren slapen: het overkomt 1 op de 4 Belgen. 1 op de 3 Belgen is moe door de dag en 60% vindt slaapmedicatie verslavend.
Dat zijn enkele conclusies uit nieuw onderzoek naar het slaapgedrag en de slaapproblemen van de Belg. Artsen en professoren van Belgische slaaplabo's en –klinieken willen de Belg bewustmaken van het belang van een goede slaap en lanceren een nationale informatiecampagne en een website "Ik wil slapen".


Slecht slapen haalt immers de levenskwaliteit onderuit en kan in ernstige gevallen leiden tot gezondheidsproblemen zoals spanningshoofdpijn, maag- en darmklachten en een verhoogd risico op depressie.

1 op de 4 Belgen slaapt slecht
Een op de vier Belgen (23%) slaapt slecht: heeft moeite om in slaap te vallen, wordt te vroeg definitief wakker en/of de totale slaapduur is te kort, en dit heeft een negatieve invloed op het functioneren overdag. Over de hele lijn hebben vrouwen meer slaapproblemen dan mannen. De leeftijdsgroep 55+ scoort het slechtst.

Behandeling van slaapprobleem
Een op de twee respondenten (56%) die een slaapprobleem heeft, doet er niets aan: omdat hij/zij maar af en toe last heeft van het slaapprobleem, of omdat hij/zij ermee heeft leren leven. Wie wel voor een behandeling kiest, gebruikt klassieke slaapmedicatie (24%) of natuurlijke remedies (10%) of een combinatie van beide (4%). Van de 55-plussers neemt een op de tien Belgen een klassiek slaapmiddel ten opzichte van 6% van de algemene bevolking. De behandeling wordt meestal voorgeschreven door de arts (86%).

Artikel uit "Het Laatste Nieuws" van 29/10/2008
Bent U één van de 4 Belgen die volgens het artikel van het laatste Nieuws kampt met een slechte nachtrust? Of slaapt U alleen maar goed na het innemen van een slaappil?
Inderdaad een drukke job, taken in het huishouden, financiële druk, gezondheidsproblemen, een druk sociaal leven, drukker verkeer,… Allemaal stress die het moeilijk kunnen maken om 's nachts goed te kunnen slapen.
Komt daar nog bij dat in onze slaapkamer, waar we toch een groot deel van ons leven verblijven, en waar we toch onze broodnodige rust zouden moeten vinden, we ook daar nog eens kunnen worden blootgesteld aan een extra soort stress… namelijk electrostress of electrosmog. Deze electrostress kan ons onze goede nachtrust ontnemen of deze belemmeren of ons zelf ziek maken.

Electrostress is een verzamelnaam voor alle electromagnetische velden.

Binnen en rond onze woning gaat het bijvoorbeeld van doodgewone huishoudelijk apparatuur, tot de alomtegenwoordige straling van mobile telefoons, dect telefoon, zendmasten, draadloze netwerken, en hoogspanningsmasten.

Blootstelling aan deze electromagnetische velden kan tot diverse gezondheidsklachten leiden zoals slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, chronische (spier)pijnen, zenuwachtigheid, depressie, somberheid, huidproblemen, oorsuizingen, hypergevoeligheid voor electromagnetische straling,…


René Smeyers, Domisan